Jar a leto sú skvelým obdobím na to, aby sme svoje telo trošku prečistili. Počasie je teplé a preto máme prirodzene tendenciu jesť aj ľahšie potraviny, čo robí celý proces ešte jednoduchším.
Pri detoxikácii – či už prostredníctvom zmeny stravy, alebo inej metódy – je dôležité mať na pamäti, že nie je dôležité len to, čo naše telo prijíma… Veľa ľudí totiž berie do úvahy len potraviny, ktoré by mali prestať konzumovať. Keď však podstupujete detoxikáciu organizmu, prebytočné toxíny sa uvoľňujú do krvného obehu a hrubého čreva, takže by sme sa mali vážne zaoberať aj tým, ako sa dostanú z tela von.
Musíme telu pomôcť a podporiť jeho schopnosť odstrániť tieto toxíny rýchlo a efektívne. Najlepšie aktiváciou štyroch vylučovacích systémov:
- Gastrointestinálny trakt: pečeň, žlčník, hrubé črevo a celý gastrointestinálny trakt
- Močové cesty: obličky a močový mechúr.
- Respiračný systém: pľúca, hrdlo a sínusy.
- Koža a pokožka: pot, mazové žľazy a slzy.
V nasledujúcich bodoch vám predstavíme niekoľko tipov na zdravšiu a efektívnejšiu detoxikáciu. Každý z nich je buď vedený v tradičnej medicíne, podporovaný súčasným výskumom, alebo podopretý o vaše skúsenosti.
1. Riasy sú super-potraviny:
Chlorela a Spirulina, ktorá sa zvykne nazývať aj modro-zelená riasa, sú často radené medzi tzv. „Super-potraviny“. Užívanie chlorely alebo tabliet so spirulínou vám môže pomôcť udržať stabilný metabolizmus. Tiež podporia proces detoxikácie ťažkých kovov.
2. Metabolické enzýmy:
Enzýmy sú látky, ktoré urýchľujú metabolické reakcie v tele a štiepia iné látky. Vďaka metabolickým enzýmom bežia procesy rýchlejšie a efektívnejšie, s menším množstvom aktivačnej energie. Užívanie metabolických enzýmov môže pomôcť pri detoxikácii organizmu tým, že rozkladajú toxické látky, takže sa môžu vylučovať.
3. Voľne rastúce bylinky:
Divoké bylinky a „buriny“ ako sú Púpava lekárska, alebo Mrlík biely sú skvelé na akúkoľvek formu detoxikácie. Pôsobia ako prírodné toniká na podporu zdravších vlasov a pokožky.
4. Potiť sa a cvičiť:
Žiadna z prvých troch možností neznie príliš lákavo? Skúste aktivovať všetky vylučovacie systémy tým, že sa poriadne zapotíte pri nejakom cvičení, alebo aktivite, ktorú si budete užívať aspoň 15 – 20 minút každý deň. Akú formu aktivity si zvolíte je úplne na vás ;-).
5. Pite kvalitnejšiu vodu:
Nezabúdajte ani na svoju vodu! Odporúčame piť filtrovanú, mierne zásaditú vodu. Voda má nesmierne dôležitú úlohu v našich orgánoch, tak doprajme si a zainvestujme trochu aj do dobrej, čistej a liečivej H2O.
6. Žiadny baklažán:
Pri detoxikácii odporúčame, aby ste sa vyhli baklažánom a tak isto aj pestrofarebnej zelenine ako papriky a paradajky. Vyhnete sa tým zbytočným alergiám a zápalom, ktoré by vám mohli, ale nemuseli spôsobiť. Načo však riskovať.
7. Horké je dobré:
Na očistenie pečene prirodzeným spôsobom jedzte horké potraviny. Tie zahŕňajú rastliny ako púpava, rukola a čakanka štrbáková.
8. Kombinujte potraviny:
Nechceme vás pri detoxikácii odradiť od konzumácie rôznych jedál, ale po každej večeri vám na správnu podporu trávenia odporúčame skonzumovať nejaké ovocie bohaté na kyseliny a enzýmy, ako je napríklad ananás.
9. Jedzte to, na čo je práve sezóna:
Počas detoxikácie sa nezabudnite stravovať ak to pôjde pravidelne. Odporúčame jesť jedlá, na ktoré je v danom období sezóna. Tak si zaručíte príjem čerstvých potravín bohatých na živiny, aby ste získali čo najvyššie množstvo minerálov, čo aktivuje enzymatické procesy v tele.
10. Skúste liečivé huby:
Ak máte chuť trošku experimentovať, tak prečo nevyskúšať čínske liečivé huby a adaptogény, ktoré zlepšujú schopnosť prekonať záťaž a nemajú žiadne nežiaduce účinky. Môžu posilňovať a očisťovať orgány. Pite ich ako čaj po celý deň alebo si ich zamiešajte do smoothie alebo nejakého iného nápoja. Na internete nájdete kopec nápadov a receptov.
11. Surové potraviny:
Zahrňte do svojho jedálnička čo najviac surovej zeleniny a nízko-glykemického ovocia (ako sú jahody, maliny, černice, … ). Pri nízko-glykemickej diéte sa glukóza uvoľňuje do krvného obehu postupne, a tak sa predíde panickej reakcii organizmu, takže podporí vaše telo a dokonca spomalí proces starnutia buniek.
12. Pite feniklový čaj:
Pite feniklový čaj alebo do vašich smoothies pridajte kurkumu. Prvý je prírodné diuretikum a kurkuma pomáha potlačiť zápal.
13. Varte s keramickými riadmi:
Ak radi varíte a baví vás experimentovanie, tak skúste pri varení doma používať keramický riad. Všetky živiny udrží vo vnútri jedla, takže z neho viete získať všetky prospešné látky a vitamíny.
14. Znížte príjem toxínov:
Pri detoxikácii je dôležité odstrániť zo života (aspoň na čas, ak to inak nejde) také látky, o ktorých je známe, že kladú záťaž na vašu pečeň a dokážu spôsobiť rôzne zápaly v tele. Najlepšie je vyhnúť sa údenému mäsu, mäsu z orgánov, konzervovaným potravinám, cukrom, stolovej soli, nasýteným tukom, káve, alkoholu a nikotínu.
15. Buďte pozitívni:
Je veľmi dôležité, a to neplatí len pri detoxikácii, odbúrať od seba toxické a negatívne vzťahy, ľudí a médiá. Vaše telo a myseľ sa tým len stresuje a môže to mať za následok spomalené trávenie a vylučovanie.
16. Jedzte intuitívne:
Pamätajte si, že lieky sa v jedle nachádzajú aj vo forme tvaru, vône a farby. Takisto v nich nájdete phytonutrienty, ktoré sú tak veľmi žiadané a potrebné do vášho organizmu. Takže pri najbližšom nákupe na trhu alebo obchode s potravinami sa pozerajte aj na to, aké tvary, vône a farby vás najviac priťahujú.
Je to istý spôsob, ako sa intuitívne spojiť s jedlom a splniť si svoje výživové požiadavky v daný deň. Inštinkt je spôsob, akým telo s vami komunikuje. Neignorujte ho.
17. Doprajte si čokoládu:
Surové kakaové bôby, alebo 100% kakaové tyčinky sú vždy dobrou voľbou počas detoxikácie. Má totiž vysoký obsah minerálov a antioxidantov a podporuje telo pred, počas aj po očistení.